Drogi użytkowniku,

Potrzebujemy Twojej świadomej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Wymaga tego od nas Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO) wchodzące w życie już 25 maja 2018 roku. Dzięki wprowadzonym zmianom będziemy jeszcze lepiej chronili Twoje dane osobowe! Poniżej wszystkie niezbędne informacje.

Administratorem danych jest Instytut Gospodarki Rolnej z siedzibą w Warszawie przy ulicy Kolejowej 45/119, 01-210 (KRS: 0000500475)
PODMIOTY, KTÓRYM POWIERZONO PRZETWARZANIE
Zaufani partnerzy – tutaj lista

Wyrażam zgodę na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies. Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych i innych parametrów zapisywanych w plikach cookies, pozostawianych w trakcie przeglądania stron i serwisów internetowych, w celach analitycznych oraz w celach marketingowych (łącznie z profilowaniem) przez Instytut Gospodarki Rolnej i jej zaufanych partnerów.
Przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie art. 6 RODO, a jego cele to:
1. Tworzenie statystyk i dopasowanie treści stron do preferencji Użytkownika
2. Marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
3. Wykrywanie botów i nadużyć
4. Świadczenie usług drogą elektroniczną

PODSTAWY PRAWNE:

1. Świadczenie usług drogą elektroniczną – brak możliwości świadczenia usługi bez niezbędnych danych
2. Marketing, w tym profilowanie i cele analityczne – zgoda Użytkownika
3. Pozostałe – uzasadniony prawnie interes administratora danych
Podanie moich danych osobowych jest dobrowolne a podstawą ich przetwarzania jest moja zgoda. Odbiorcami danych są Google Analytics, Google Ads, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Freshmail agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Moje dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat do czasu wykorzystania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej lub do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.

Jestem świadomy swoich praw:

1. Mam prawo do wycofania się z tej zgody w dowolnym terminie, a moje dane osobowe będą przetwarzane do czasu jej odwołania.
2. Mam prawo dostępu do moich danych osobowych
3. Mam prawo skorygowania niepoprawnych danych
4. Mam prawo do usunięcia informacji
5. Mam prawo do ograniczenia przetwarzania danych
6. Mam prawo do wniesienia skargi do organu nadzorującego, tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
7. Mam prawo do przenoszenia danych


Dane są wykorzystywane do profilowania marketingu za pomocą narzędzi Google Analytics, Facebook. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania – prosimy skorzystać z ustawień przeglądarki.
Brak wyrażenia zgody uniemożliwi lub ograniczy dostęp do usług instytutu, może też wpłynąć na niektóre funkcjonalności strony.
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Swoją wcześniej wydana zgode możesz cofnąć klikając przycisk u dołu strony "Cofnij zgodę"

Optymistyczne prognozy dla producentów drobiu

Instytut Gospodarki Rolnej | 4 stycznia 2018

Rok 2018 może okazać się bardzo korzystny dla polskich hodowców drobiu. Poprawia się sytuacja w eksporcie, na co największy wpływ ma ponowne otwarcie chińskiego rynku. Chińczycy są największym importerem żywności na świecie. Poprzednio blokada tego kierunku sprzedaży spowodowana była częstymi przypadkami ptasiej grypy w Polsce. Według ekspertów Krajowej Rady Drobiarstwa Państwo Środka jest najbardziej perspektywicznym rynkiem dla polskich producentów.

Po decyzji, wydanej jesienią 2017 roku przez chińską Administrację do spraw Nadzoru Jakości, Inspekcji i Kwarantanny (AQSIQ), umożliwiającej handel drobiem z Polski, nastąpił istotny wzrost polskiego eksportu produktów drobiowych. Sytuacja będzie jeszcze mocniej odczuwalna w 2018 roku. Przed blokadą, wartość polskiego drobiu kierowanego do Chin była szacowana na około 75 milionów euro. Wedle analityków do 2020 roku wolumen eksportu do najludniejszego państwa świata, może wynieść w tym sektorze nawet 500 milionów euro rocznie.

Po nałożeniu zakazu w 2016 roku, drób z naszego kraju był jednak importowany do Chin przez pośredników z innych państw, głównie przez Hongkong i Wietnam. Jednak skomplikowane procedury znacząco utrudniały ten proces. Warto zaznaczyć, że Polska jest jedynym państwem Unii, które może eksportować drób do Chin. Wyjątkiem jest tylko Francja, która jednak ogranicza się wyłącznie do mięsa kaczek.

Rynek azjatycki jest szczególnie cenny, gdyż umożliwia handel produktami, które w Europie nie są konsumowane przez ludzi i zalicza się je do odpadów jak np. kurze nóżki, które na dalekim wschodzie uchodzą za przysmak. Jest to szczególnie ważne ponieważ hodowla drobiu jest stosunkowo nisko opłacalna, jej rentowność szacuje się na niecałe 3 procent. Rynki azjatyckie są więc szansą na znaczne podwyższenie tej wartości.

Zdają sobie sprawę z tego sami producenci, którzy dostrzegają tę szansę, podkreślając przewagę polskiego przemysłu drobiarskiego, szczególnie pod względem jakości produkcji. Jak sami zaznaczają przewaga technologiczna nad azjatyckimi firmami jest bardzo mocno zauważalna, stąd polskie produkty są tam uznawane za wysokojakościowe i zaliczane do segmentu premium. Przekłada się to naturalnie na wyższe marże.

Kolejnym państwem, które po Chinach zniosło embargo dla polskich hodowców, był 5-milionowy Singapur- stało się to pod koniec 2017 roku. To nieporównywalnie mniejszy rynek, choć ceny mogą być wyższe, z racji bogatszego niż chińskie społeczeństwa. To bardzo perspektywiczny rynek, a polskie mięso drobiowe jest w Azji lubiane i cenione. Musimy pamiętać jednak, że kraj ten jest zdominowany przez społeczność muzułmańską.– twierdzi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa. Zaznacza również, że produkty halal są zaliczane do najdroższych. Zmartwieniem dla producentów jest więc możliwość wprowadzenia zakazu uboju rytualnego, który zablokowałby eksport nie tylko do Singapuru, ale do większości krajów islamskich.

W Polsce produkuje się rocznie około 2,5 milinów ton drobiu rocznie. Blisko połowa przeznaczona jest na rynki zagraniczne, a około 800 tysięcy ton trafia na stoły w Unii Europejskiej. Polscy hodowcy drobiu są pod tym względem liderem w Europie. Należy zaznaczyć, że spożycie drobiu w Unii z roku na rok stale rośnie.

Zobacz też:

Szakal złocisty - nowe zagrożenie dla rolników we Francji

Myśliwi z departamentu Haute-Savoie, leżącego przy granicy ze Szwajcarią opublikowali zdjęcie szakala złocistego, przemykającego tuż przed obiektywem aparatu-pułapki. To kolejny po wilkach gatunek, który stanowi zagrożenie dla zwierząt hodowlanych we Francji.

Prezes IGR: Morawiecki stawia na pierwszym miejscu interesy gospodarcze Polski i polskich przedsiębiorców

Mateusz Morawiecki stawia na pierwszym miejscu interesy gospodarcze Polski i polskich przedsiębiorców. Do tego chyba nie da się nabierać na odrealnione postulaty i niepoparte faktami argumenty różnych szkodliwych środowisk. Chcę w to wierzyć. - przekonuje prezes Jacek Podgórski

Mizerne perspektywy dla unijnego rolnictwa

Z raportu „EU Agricultural Outlook 2017-2030” wynika, że w rozwijającej się Wspólnocie coraz mniej obywateli ma zamiar wiązać swoją przyszłość z rolnictwem, a cały sektor czekają kolosalne zmiany w zdolnościach produkcyjnych.

Kontakt
+48 (22) 299 70 35
biuro@instytutrolny.pl
Zgodnie z rozporzadzeniem możesz cofnąć zgode którą wcześniej nam dałeś. Jednak uprzedzamy że portal może przestać działać poprawnie. Cofnij zgodę.
2017 © Instytut Gospodarki Rolnej